U bent hier
Rapport Planbureau biedt bemoedigende vooruitzichten

Op vraag van de regering, en in aanloop naar de evaluatie van de begroting door Europa, heeft het Federaal Planbureau (FPB) geactualiseerde cijfers ter beschikking gesteld over de vooruitzichten op korte termijn voor de Belgische economie. De resultaten bevestigen dat het gevoerde beleid positieve effecten heeft voor het budget en de economie. Dat merkt ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt op: “Deze gegevens versterken het vertrouwen dat de gevraagde inspanningen hun vruchten zullen afwerpen.”
“De vooruitzichten bevestigen wat er vooropgesteld werd bij de opmaak van de begroting, we zitten hiermee in grote mate op koers”, vervolgt hij. Tegelijk waarschuwt de minister: “Met het oog op de evaluatie door Europa blijft het van groot belang dat die koers ook wordt aangehouden en dat de geplande maatregelen en hervormingen integraal worden uitgevoerd.”
Verbetering structureel saldo
Een eerste belangrijke vaststelling in het rapport is de verbetering van het structurele saldo voor het jaar 2015 met 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Tegen een moeilijke economische achtergrond is dat een bemoedigende prognose. Dat cijfer voldoet immers aan de door Europa gevraagde, jaarlijkse verbetering van 0,6 procent bbp. Het is een van de grootste structurele verbeteringen van de afgelopen jaren en het bewijs dat de gevraagde inspanningen bijdragen tot de gezondmaking van de publieke financiën. Op termijn zal dat het aantrekkende vertrouwen in de Belgische economie alleen maar verder positief ondersteunen.
Stabiele groeivooruitzichten
Nog volgens het Planbureau blijven de groeivooruitzichten dit jaar stabiel op 1 procent in vergelijking met 2014. Terwijl de volumegroei van de overheidsconsumptie als gevolg van diverse besparingsmaatregelen zou stilvallen in 2015 (-0,1 procent tegenover 0,7 procent in 2014), zou de groei van de particuliere consumptie aantrekken (1,4 tegenover 0,9 procent) dankzij een verdere toename van het reëel beschikbare gezinsinkomen. Dat inkomen stijgt doordat de voorziene lastenverlagingen werden doorgevoerd, ondanks het gebrek aan een indexsprong. De regering maakt werken lonend, zelfs in budgettair uitdagende tijden.
Naast de combinatie van stabiele groeivooruitzichten, de verbetering van het structurele saldo en de daling van het overheidsbeslag ziet het Planbureau ook een daling van de fiscale druk. Tot slot blijkt uit de cijfers van het Planbureau dat deze begroting de koopkracht verhoogt en tegelijk de begroting zelf structureel gezond maakt door het overheidsbeslag af te bouwen en de belastingdruk te laten dalen.