U bent hier
Nationale Bank verpest goednieuwsshow van Di Rupo
De Nationale Bank (NBB) publiceerde zonet haar jongste projecties voor de Belgische economie. Opvallend is het schril contrast met de goednieuwsshow die de regering-Di Rupo de voorbije dagen met veel ijver opvoerde.
In de prognoses van de Nationale Bank voor 2013 en 2014 vallen de volgende punten het meeste op:
- Qua groei scoort België dit jaar net iets beter dan het gemiddelde van de Europese Unie (+ 0,2 procent tegen 0 procent) maar volgend jaar blijven we achter op dat Europees gemiddelde (+1,1 procent tegen + 1,4 procent).
- De werkloosheid blijft ondanks de lichte toename van de economische groei verder stijgen, nl. van 8,7 procent van de beroepsbevolking naar 9,1 procent. Zo zal de werkloosheid in 2014 op het hoogste peil sinds 1998 uitkomen.
- De gezinnen blijven duidelijk erg ongerust over de toekomst want de spaarquote stijgt verder door, nl. van 15,2 procent in 2012 naar 15,5 procent dit jaar en 15,6 procent volgend jaar (telkens sparen als procent van het beschikbaar inkomen).
- De loonkosten per uur blijven verder sterker stijgen, dan de productiviteit. Dit jaar stijgen de uurloonkosten in de private sector met 2,1 procent bij een productiviteitstoename van 0,4 procent en volgend jaar stijgen ze volgens de Nationale Bank met 1,1 procent terwijl de productiviteit met 0,6 procent toeneemt. Ons competitief vermogen wordt verder aangetast.
- Het globale begrotingstekort komt dit jaar uit op 2,8 procent van het bbp en zal volgens de Nationale Bank volgend jaar exact even groot zijn. Er is dus geen sprake van afbouw van dat begrotingstekort. De overheidsschuld zal dit jaar afvlaggen op 100,1 procent van het BBP. Ondanks de verkoop van BNP Paribas Fortis overschrijden we dus toch de 100 procentgrens. Volgend jaar stijgt de staatsschuld verder door naar 100,8 procent. Symptomatisch voor het gebrek aan ernstig begrotingsbeleid is dat het primaire saldo (het begrotingsresultaat excl rentelasten) opnieuw daalt (van 0,4 procent van het bbp naar 0,3 procent).
- Voor het vierde jaar op rij vertoont de lopende rekening van de betalingsbalans een deficit (1,7 procent van het bbp dit jaar en volgend jaar 1,1 procent). België moet dus kapitaal invoeren om zijn financiële behoeften gedekt te houden.
Met de eindejaarsfeesten in zicht lijkt er voor de federale regeringsploeg niet echt veel reden tot feesten te bestaan.
Hoe waardevol vond je dit artikel?
Geef hier je persoonlijke score in