U bent hier
N-VA zegt waar het op staat, sp.a strooit zand in de ogen
Zelden kregen twee mensen het voor mekaar om op een zo beperkte ruimte zo veel onwaarheden en scheeftrekkingen neer te pennen als Johan Vande Lanotte en John Crombez in hun reactie op de sociale prioriteiten van de N-VA.
Eerst de koopkracht van de bevolking. De sp.a-kopstukken hakken zwaar in op ons voorstel om in 2015 een indexsprong te doen. Daarbij negeren ze de positieve gevolgen daarvan op de tewerkstelling. Nochtans geloven ze daar zelf vast in. Want zij verdedigen met vuur de stelling dat de btw-verlaging op elektriciteit tot een lagere indexaanpassing van de lonen leidt en zo de tewerkstelling aanzwengelt. Wij zeggen direct waar het op staat, zij nemen een omweg om hun echte bedoelingen te verdoezelen. Niet ernstig ingrijpen op de loonkosten zet duizenden jobs op de tocht, maakt de creatie van bijkomende jobs in de private sector onmogelijk en zet dus een zware domper op de koopkracht van duizenden mensen en gezinnen.
Larie en apekool
De Oostendse sp.a-boegbeelden geven vervolgens zwaar af op onze plannen voor de vermindering van de personenbelasting en de werkbonus. Enkel de hogere inkomens verwerven bijkomende koopkracht, zo luidt het. Dit is larie en apekool. Als wij spreken over 50 procent van de werkenden die er vanaf dag 1 op vooruit gaan, dan zijn dat net de mensen met de allerlaagste, lage en middeninkomens. Voor mensen met een brutomaandinkomen van 1.500 euro gaat het om een winst van netto 20 euro per maand, voor iemand met 1.900 euro brutoloon zelfs bijna 40 euro per maand. Tegen 2019 gaan alle loontrekkenden er substantieel op vooruit, hogere zowel als lagere inkomens.
Vervolgens het pensioenverhaal. Nergens in het betoog van Vande Lanotte en Crombez staat te lezen dat wij heel concreet de laagste pensioenen optrekken: met 75 miljoen euro in 2015 oplopend tot 900 miljoen euro in 2019. Of dat wij de middenpensioenen willen optrekken met 600 miljoen euro tegen 2019. Hoewel de sp.a-toppers dit klaarblijkelijk compleet onbelangrijk vinden, zijn wij ervan overtuigd dat vele tienduizenden gepensioneerden deze aanpassingen wel degelijk op prijs zullen stellen.
Beste pensioenen ter wereld
Tegen 2019 voorziet de N-VA 6,9 miljard euro bijkomende uitgaven in de pensioenen, méér dan eender welke andere partij, inclusief de sp.a. Wel vragen wij inderdaad dat we evolueren naar een loopbaan van 45 jaar om van een volledig pensioen te kunnen genieten. De vloerder uit het voorbeeld van Vande Lanotte en Crombez die sinds zijn zestiende werkt, geniet in ons voorstel een volledig pensioen op zijn 61ste. Zonder malus.
Ook inzake pensioenen gaat het ten gronde om fundamentele eerlijkheid versus doorzichtig bochtenwerk. Wat wij voorstellen is absoluut nodig om op termijn de betaalbaarheid van het pensioensysteem te verzekeren. Johan Vande Lanotte lijkt zich niet meer bewust te zijn van de conclusie die hij reeds in 2004 samen met Frank Vandenbroucke zeer correct trok inzake de houdbaarheid van onze sociale zekerheid. Toen luidde het in een open brief: "Het is onmogelijk om de beste pensioenen en gezondheidszorg van de wereld te willen en tegelijkertijd de kortste loopbanen". Inderdaad.
Tot slot de strijd tegen de fraude. De N-VA staat onvoorwaardelijk voor een doorgedreven strijd tegen fiscale en sociale fraude. Waar wij wel niet aan meedoen, is het rondstrooien van erg twijfelachtige cijfers over de mogelijke opbrengst van fraudebestrijding. Efficiënte fraudebestrijding zal er net toe leiden dat er minder fraude plaatsgrijpt en dat er dus ook minder inkomsten uit de fraudebestrijding zullen binnenstromen.
De sp.a-kopstukken beseffen maar al te goed dat de N-VA-recepten noodzakelijk zijn. Maar zij kiezen er blijkbaar voor om de mensen zand in de ogen te strooien. Waarvan akte.