Minister Van Overtveldt: “Griekse regering moet verantwoordelijkheid nemen”

Door Johan Van Overtveldt op 2 juli 2015, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ontkent dat Europa veel te hard is voor Griekenland en de Grieken op de knieën wil dwingen. "Het gaat erom dat we Griekenland weer op de rails krijgen en de Grieken een perspectief kunnen bieden op welvaart en jobs."

Maar daarvoor moet er wel eerst onderhandeld worden. En tot het referendum van zondag 5 juli is dat helaas onmogelijk. Al was het maar omdat de Griekse regering letterlijk zegt dat ze geen mandaat heeft om te onderhandelen en daarom dus een referendum organiseert.

Onduidelijkheid troef

Daar komt nog bij dat de exacte inhoud van het referendum verre van duidelijk is. En niet alleen voor de onderhandelaars van de Eurogroep, maar ook en vooral voor de Grieken zelf. "We weten niet wat de regering de bevolking zal voorleggen", zegt Van Overtveldt. “Er hebben de voorbije weken heel veel voorstellen gecirculeerd, maar de Eurogroep heeft nooit een akkoord kunnen geven op een finaal voorstel omdat de Griekse regering opgestapt is aan de onderhandelingstafel. Zij legt nu dus een non-akkoord voor over de verlenging van een steunprogramma dat ondertussen is afgelopen. Weet de Griekse burger eigenlijk wel waarover hij zich mag uitspreken bij het referendum?” Net als zijn Europese collega-ministers van Financiën heeft Van Overtveldt er dan ook het raden naar waar de Griekse regering precies heen wil na het referendum.

Maar wat het resultaat van dat referendum ook wordt, de realiteit valt nu eenmaal niet te ontkennen, meent de minister. En die oogt vandaag niet zo fraai: "Het lopende programma is weg, Griekenland is nu in een fase van wanbetaling en de economie gaat steeds sneller achteruit. Griekenland is opnieuw in een serieuze recessie. De feiten zijn zoals ze zijn."

Verantwoordelijk onderhandelen

De realiteit is ook dat het Europese steunprogramma voor Griekenland maar voor een heel klein stukje is uitgevoerd. De veelgehoorde kritiek dat net dat steunprogramma verantwoordelijk zou zijn voor de trieste toestand van het land, wordt dus evengoed door de feiten ontkracht. “Er zijn heel grote brokken van dat programma die de vorige Griekse regeringen niet hebben uitgevoerd”, betreurt Van Overtveldt. “Zeker het belastingsysteem is daar een voorbeeld van: het innen van de belastingen in Griekenland loopt nog altijd bijzonder slecht. Het klopt dus dat het steunprogramma niet heeft gewerkt. Maar enkel omdat het niet naar behoren is uitgevoerd.”

Ondanks het zeer grote wantrouwen tegenover deze Griekse regering, die haar eigen politieke verantwoordelijkheid met een referendum lijkt te willen ontlopen, blijven alle Europese ministers van Financiën bereid om na zondag weer rond de tafel te gaan zitten. “Op voorwaarde dat de Griekse regering zich aan de spelregels en de afspraken binnen de monetaire unie houdt. Komt daarbij dat de situatie in Griekenland op korte tijd dermate veranderd is dat een nieuw steunprogramma aan nieuwe voorwaarden zal moeten voldoen.”

In het actualiteitenprogramma ‘De Ochtend’ op Radio 1* gaf minister Van Overtveldt zijn kijk op de laatste ontwikkelingen in de Griekse crisis. Ook in de Kamer* bracht minister Van Overtveldt verslag uit van de afgesprongen onderhandelingen met de Griekse regering.

 
*Door veranderingen aan de website van de VRT zijn deze mediaoptredens niet langer te bekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is