U bent hier
De N-VA brengt Europa dichter bij jouw bed
Op Europadag wordt de Schuman-verklaring uit 1950 herdacht, die de start van het Europese project inluidde. Bijna 70 jaar later lijkt Europa voor vele mensen vaak een ver-van-mijn-bedshow. Daarom voert de N-VA die dag actie met een echt bed, dat de kandidaten eigenhandig in elkaar timmeren op de Antwerpse Meir en van waaruit ze met de burger in gesprek gaan. “Meteen ook een goeie gelegenheid om ons Europees programma in de kijker te zetten”, zegt Johan Van Overtveldt, N-VA-lijsttrekker voor Europa.
“Vandaag heeft slechts 31 procent van de Europese burgers een positief beeld van de EU”, betreurt Mark Demesmaeker, Europees Parlementslid voor de N-VA. “Willen we de legitimiteit van de EU vergroten, dan moeten we stoppen Europa als excuustruus of zondebok te gebruiken en resoluut inzetten op het verhogen van de betrokkenheid van de burgers.”
“Wij willen een Europa dat sterk is waar nodig en dat een echte meerwaarde biedt voor de welvaart en het welzijn van zijn burgers.” Zo verduidelijkt Johan Van Overtveldt de eurorealistische aanpak van de N-VA. Die laat zich samenvatten in zes speerpunten:
- Europa begint bij jou. Europa moet groeien van onderuit. Draagvlak en betrokkenheid van de burger zijn essentieel. Daarom pleit de N-VA voor:
- meer Europees debat in de nationale en regionale parlementen,
- een onderhandelingsmandaat voor ministers in de Europese Ministerraad,
- wetgevend initiatiefrecht voor het Europees Parlement en de nationale en regionale parlementen voor de Europese bevoegdheden.
- Geen Europese superstaat. De N-VA gelooft in Europese samenwerking voor de uitdagingen die te groot zijn voor één land, maar zet zich af tegen een Europese superstaat. Europa moet zijn wetgeving en beleid zo dicht mogelijk bij de burger maken en uitvoeren. Een correcte toepassing van het subsidiariteitsbeginsel is essentieel. Dat principe stelt dat de EU slechts mag tussenkomen in Europese, nationale of lokale zaken, als zij daar doeltreffender kan optreden dan de lidstaten zelf.
- Een sterke Vlaamse stem in Europa. Deelstaten kunnen als volwaardige partner aan tafel via een toerbeurtregeling. De N-VA pleit voor:
- een autonoom en omvattend Vlaams buitenlands beleid
- de rechtstreekse deelname van de minister-president van de Vlaamse Regering aan de Europese Raad.
- Welvaart en welzijn met een gezonde economie. Je kan geen sociaal paradijs bouwen op een economisch kerkhof. Daarom is het cruciaal dat de EU-lidstaten hun huishouden op orde brengen. Een goed functionerende euro en een verdere verdieping van de interne markt zijn essentieel. De N-VA ijvert ook voor een armoedepact, waarbij elke lidstaat zich engageert om het armoedepercentage tot een per lidstaat te bepalen maximum terug te dringen.
- Europa ernstig nemen is vragen durven stellen. Niet uit twijfel over het nut en het belang van Europese samenwerking. Wel omdat de EU slechts op voldoende draagvlak kan rekenen als zij de juiste keuzes kan en durft maken.
- Solidariteit & verantwoordelijkheid. Lidstaten die het moeilijk hebben, moeten tijdelijk op financiële steun kunnen rekenen. Die solidariteit moet echter objectief, transparant en efficiënt zijn en moet gepaard gaan met verantwoordelijkheid.