8 maatregelen voor de horeca

Door Johan Van Overtveldt, Ben Weyts op 1 juni 2015, over deze onderwerpen: Ondernemen, Horeca, Belastingen, Financiën, Toerisme, Infografieken

De N-VA maakt de horeca opnieuw leefbaar. En dat voelt u direct. In uw zaak. In uw portemonnee. En bij uw personeel. Zo krijgt u de handen vrij om volop te gaan voor uw echte passie, uw eigen onderneming.

De N-VA geeft u een duwtje in de rug

Sinds midden vorig jaar waait er een nieuwe wind door dit land. De verandering die de N-VA beloofde wordt stilaan zichtbaar. Mensen zoals u, die de handen uit de mouwen steken, geven wij een duwtje in de rug.

Daarom maken wij komaf met een beleid dat ondernemen niet waardeerde maar bestrafte. In de plaats daarvan bieden wij u een ambitieus en creatief beleid met structurele hervormingen die de horeca opnieuw zuurstof geven.

  1. Meer en goedkopere overuren
    Uw vast personeel mag tot 360 overuren presteren. Als werkgever betaalt u hierop géén RSZ en géén toeslag. En voor uw medewerkers geldt: bruto = netto. Zij hoeven op die overuren geen belastingen en geen sociale-zekerheidsbijdragen te betalen. Toch bouwen ze rechten op voor de sociale zekerheid.
  2. Tweehonderd dagen gelegenheidsarbeid
    Voortaan mag u voor een totaal van tweehonderd dagen gelegenheidswerknemers aan het werk zetten. Voorheen was dit slechts honderd dagen. Het wordt dus makkelijker én goedkoper om personeel in te zetten voor korte periodes.
  3. Flexi-jobs om piekmomenten op te vangen
    Wie minimaal vier vijfde werkt bij een andere werkgever, mag nu belastingvrij bijverdienen in de horeca. Op die extra uren betaalt u als horeca-ondernemer slechts 25 procent RSZ. De werknemer verdient 9,50 euro netto per uur terwijl hij u slechts 11,90 euro per uur kost.
  4. Werken met studenten wordt makkelijker
    In de toekomst zal een student vierhonderd uur per jaar mogen werken zonder sociale bijdragen te betalen op zijn loon. Ook als die uren verspreid zijn over meer dan vijftig arbeidsdagen, wat vandaag nog de limiet is.
  5. De inspectiediensten werken samen met u, niet tégen u
    Haalt u meer dan tien procent van uw omzet uit voeding, dan werkt u ongetwijfeld met de ‘witte kassa’ en kunt u gebruik maken van de hierboven vermelde maatregelen. Wees gerust: de fiscale en sociale inspecties zullen niet gaan graven in uw verleden vóór de witte kassa. Zij zullen bovendien hun controles vooraf aankondigen en die discreet uitvoeren.
  6. U houdt de loonkosten onder controle
    Door een verhoging van de forfaitaire aftrek van de beroepskosten houden alle werknemers dit jaar tot 140 euro per jaar meer over van hun nettoloon. Ook úw werknemers! Bovendien gaan de laagste nettolonen omhoog dankzij de sociale en fiscale werkbonus.
  7. Administratieve vereenvoudiging
    Een eenvoudige aanwezigheidsregistratie, snelle administratieve procedures en minder administratieve lasten maken u het leven makkelijker. Zo krijgt u de handen vrij om bezig te zijn met wat er echt toe doet: het runnen van een succesvolle horecazaak.
  8. Vlaanderen als toeristische topbestemming
    In Vlaanderen kan je genieten aan elke tafel en toog. Die toeristische troef promoten we voluit met originele acties in binnen- én buitenland.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is